Sport en Mentaal welbevinden

De positieve effecten van bewegen op de lichamelijke gezondheid zijn bij een ieder bekend. Het draagt bij aan een gezonder leven, verminderd onder meer de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en het ontstaan van obesitas (zwaarlijvigheid).

De laatste jaren is er steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de invloed van bewegen op onze mentale gezondheid. Zo wordt in de geestelijke gezondheidszorg “running therapie” gezien als een interventie die kan bijdragen aan het verminderen van psychische klachten, zoals depressieve klachten, angstklachten en kan het bijdragen aan het versterken van het zelfvertrouwen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat activering (waaronder bewegen) een belangrijk en effectief onderdeel vormt voor het behandelen van depressieve klachten.

Sporten kan ook bijdragen aan het vergroten van het algeheel welbevinden, het kan een bijdragen leveren aan het vergroten van het zelfvertrouwen, het vergroten van het concentratie- en denkvermogen alsook daagt het je uit om los te komen van “dagelijkse strubbelingen” en wordt het door velen gezien als een “uitlaatklep”.

Over Marijana van Vliet-Milosavljevic

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als Gezondheidszorg Psycholoog (GZ-Psycholoog) onder meer in een revalidatie centrum in de omgeving van Rotterdam. Sinds 2007 heb ik als psycholoog de nodige ervaring opgebouwd in het begeleiden/ondersteunen van zowel volwassenen als ouderen die kampen met psychische klachten of op welke manier dan ook vastlopen in hun leven.

Daarbij viel mij op dat een belangrijk en terugkerend thema in gesprekken de manier is hoe mensen omgaan met tegenslagen/stressmomenten/verlieservaringen in hun leven. Het ene individu gaat op zoek naar afleiding door bijvoorbeeld zich te verliezen in sporten, op stap te gaan, televisie kijken terwijl de ander geneigd is om bijvoorbeeld veel in het “hoofd” te zitten en te piekeren. Zo heeft ieder mens zijn eigen manier om, om te gaan met de strubbelingen in het leven. En ja, strubbelingen hebben we allen in ons leven.

Binnen mijn werk als Psycholoog in het revalidatie centrum heb ik tevens te maken met revalidanten die beperkingen hebben op lichamelijk gebied door een ongeval, ziekte en kampen met hoe om te gaan met zo’n lichamelijke beperking. Het verlies van gezondheid kan samen gaan met verdriet, rouw alsook met een verminderd mentaal welbevinden. Cliënten in hun kracht zetten, het zelfvertrouwen opbouwen en leren omgaan met hun beperkingen is een van mijn kerntaken binnen mijn huidige baan. Daarbij werk ik samen met verschillende disciplines waaronder fysiotherapeuten, ergotherapeuten, artsen.

Tegen deze achtergrond is het idee ontstaan om binnen het bedrijf van Marc van Vliet het mentaal welbevinden mee te nemen en klanten de optie aan te bieden om een stuk begeleiding op dat gebied mee te krijgen indien daar behoefte aan is. “Het gaat ten slotte niet alleen om fysiek goed in je vel zitten, maar ook mentaal.” Lichaam en geest zijn sterk met elkaar verbonden.

Hierbij kan gedacht worden aan interventies ter verbetering van het zelfvertrouwen, leren te doseren (grenzen bewaken), manieren om meer uit het “hoofd” te komen en los te komen van (terugkerende) piekergedachten, balans vinden tussen rust en actief zijn, verbetering van het slaappatroon alsook ondersteuning in het verbeteren van hun prestaties behoort tot de mogelijkheden.

Werkwijze

Gedurende het kennismakingsgesprek (Intake gesprek) wat de duur van een uur heeft zal ik het nodige uitvragen om samen te komen tot een hulpvraag (met andere woorden waar wil je aan werken?).  Vervolgens maken we een plan van aanpak, denk bijvoorbeeld dat we afstemmen dat we een X aantal gesprekken hebben en dan een evaluatie moment inplannen.

Uiteraard ben je vrij na het intake gesprek ook af te zien van verdere ondersteuning als 1 gesprek voor jou voldoende is. Voorafgaande aan het eerste gesprek zal ik je vragen een vragenlijst in te vullen om een globaal beeld te krijgen van je eventuele “klachten” en daarmee behoeften.  

De gesprekken zullen vooralsnog online plaatsvinden en de duur van de gesprekken na het intake gesprek zullen 45 minuten zijn. Samen stemmen we af in welke frequentie de behoefte ligt om dit plaats te laten vinden.