Training

Hardlopen hoeft niet moeilijker gemaakt te worden dan het is, maar zelfs met hardlopen heb je een basiskennis nodig die tot succes moet leiden. Het beginnen met trainen kan zijn omdat je nu “Echt” fit wil worden of omdat je nu weer gaat beginnen met hardlopen.

Zoek een plek uit waar je goed kan wandelen. Een plek waar je goed kan wandelen kan je namelijk ook goed hardlopen. Het meest ideaal is dit op een plak waar niet teveel uitlaatgassen vrijkomen. Een bospad, of gras loopt aangenamer dan een verharde weg. Wanneer dat er niet inzit zoek dan een plek vlak bij huis. Dat spaart meteen een hoop tijd uit om te beginnen.

Eet en Drink verantwoord
Energie en vochthuishouding zijn een belangrijk item voor elke sporter. Dingen die daarbij erg belangrijk zijn zijn: Gewicht, eet weinig voor je begint met lopen, zorg dat je genoeg gedronken hebt voor je gaat trainen of een wedstrijd loopt (250 ml tot 500 ml water of energiedrank).

Hou rekening met F.I.T.
De Frequentie is de mate waarin je gaat harlopen bijvoorbeeld 3x per week.
Intensiteit is het tempo waarin je loopt en de Tijd die je ongeveer gaat lopen.

Loop niet te hard
Een veel gemaakte fout is dat mensen te hard van start gaan. Dit betekend dat het tempo te vroeg heel hard terugvalt. Dat resulteert in lange laatste meters en dat zorgt vaak ook voor frustratie. Een goed middel om niet te hard te lopen is hardlopen op hartslag. Loop dan niet harder dan op 65% van je maximale hartslag.

Zorg voor een warming-up en cooling down
Koude spieren starten voor explosieve tempo’s is vragen om blessures! Het is belangrijk om je lichaam langzaam op temperatuur te brengen en je hartslag langzaam omhoog te brengen. Ook na afloop is het belangrijk om dit langzaam af te bouwen en dat is ook beter voor het herstel van je spieren.

Loop niet met pijn!
Wanneer je pijn hebt doordat je bijvoorbeeld je enkel verstuikt hebt of omdat je niet goed opletten en je voet verkeerd plaatste loop dan niet te lang door met pijn. Vaak is de pijn snel over als je een paar dagen rust neemt. Wanneer je dan toch persé wilt bewegen doe dat iets anders en ga bijvoorbeeld zwemmen, fietsen, wielrennen, schaatsen of skeeleren!

Pieken op het juiste moment
Niet elke training moet zo’n belasting zijn dat je het idee hebt dat je 3x per week een wedstrijd loopt. Ook professionele hardlopers zorgen ervoor dat ze lekker door de trainingen gaan. Ook hier wordt wel is tot de grens getraind maar nooit een hele training. Je moet zorgen dat je goed bent als het er echt om gaat. “Piek in je wedstrijd!”

Geef een reactie