Coating, Membraan, Waterdicht, Gore-Tex en een waterkolom.

Er zijn heel veel soorten kleding te krijgen hierbij denk je vaak aan kleding die water afstotend is en wind dicht. Dit betekent dat de jas altijd goed ademend is en dat de wind zorgt dat je het niet snel koud krijgt tijdens het rennen. Er is echter ook sprake van kleding die waterdicht is, de eerste vraag is dan is deze kleding dan wel ademend? Ja!

Kleding is misschien wel het belangrijkste na de aanschaf van een paar hardloopschoenen. De vele mogelijkheden hardloopkleding maken daarbij de keuzes soms wel weer lastig. Wat is het best voor jou? Wij gaan je alles uitleggen over de verschillende mogelijkheden.

Coating
Dit is een waterdichte laag aangebracht vanaf de binnenkant van de jas. De jas bevat bij een coating microporiën waardoor de jas ademend blijft. Een coating is vaak goedkoper dan een membraan. Echter is het nadeel wel dat een coating wel gevoeliger is voor slijtage. Dit kan dus na een verloop van tijd minder waterafstotend worden. Het enige wat je dan kan doen is het wassen met een speciaal wasmiddel.

Membraan
Een membraan is een dunne laag die op de jas ligt met poriën. Iedere porië is groot genoeg om een vochtmolecul door te laten maar het is te klein om omgekeerd een waterdruppel door te laten.

Doordat een membraan vaak op de buitenstof wordt gemaakt is er vaak sprake van een 2 laags laminaat. Wanneer er ook nog sprake is van een voering die aan deze laag wordt vastgemaakt spreek je over een 3 laags laminaat. Door een 3 laags laminaat te hebben is de jas minder soepel maar wel slijtvaster. De 3 laagse laminaat stoffen worden aangeraden bij zware activiteiten. Ga je echter wandelen, fietsen of hardlopen dan is een 2 laags laminaat voldoende zelfs met een kleine rugzak.

Gore-Tex
Gore-Tex is een bekend materiaal wat door verschillende merken gebruikt wordt en het is ook een bekend materiaal. Gore-Tex is vaak winddicht, waterdicht en slijtvast. Verder weten we over Gore-Tex nog een aantal dingen:

 • Gore-tex ontwikkeld door W.S. Gore & Assocations
 • Dun laagje opgerekt ePTFE (Polytetrafluorethyleen)
 • ePTFE noemt men ook wel Teflon
 • Het Membraan zit tussen een bovenstof en voering
 • Gore-Tex is winddicht, waterdicht
 • Gore-Tex laat wel waterdamp door maar geen druppels
 • Het membraan is 0,01 mm dik
 • 1,4 miljard proriën per vierkante centimeter
 • Poriën zijn 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel
 • 700 keer groter dan een waterdampmolecuul
 • Gore-Tex laat dus wel transpiratie door maar geen regen

Gore-Tex hoef je in principe niet meer te impregneren echter voorkomt impregnatie de aanhechting van vuil, en water waardoor het wel bij draagt aan de levensduur van deze kleding.

Er zijn verschillende soorten Gore-Tex:

Gore Tex® Original™
Elke jas, schoen en handschoen gemaakt met de originele GORE-TEX product technologieën is gegarandeerd om u droog™ te houden, van binnen en van buiten. Onze strenge tests bewijzen dat regen of sneeuw niet naar binnen kan. Elk product is ook ademend, zodat zweetdamp altijd kan ontsnappen. Bovendien tillen extra hoogwaardige voordelen in veel technologieën uw comfort en bescherming naar geheel nieuwe niveaus. De spullen zijn dus winddicht, waterdicht en zijn 3 laags.

Gore-Tex® Pro™
GORE-TEX® Pro producten bevatten een drielaags laminaat. Het membraan bestaat uit meerdere lagen ePTFE. De bovenstof en binnenvoering van de GORE-TEX® Pro producten zijn extreem bestendig en duurzaam. GORE-TEX® Pro producten zijn uiterst geschikt voor ruige activiteiten en voor langdurig gebruik onder extreme omstandigheden. Goed te gebruiken ook tijdens het klimmen. Dit is de meest stevige variant die ook 3 laags is en zorgt voor enorm veel comfort.

GORE-TEX® Active™ is een drielaags GORE-TEX® Eén laminaat die een stuk lichter is dan de andere drie laags laminaten. GORE-TEX® Active producten hebben een membraan dat lichter en dunner is. Hierdoor is het ademend vermogen heel goed en is het pakvolume een stuk kleiner. Doordat het materiaal lichter en dunner is, is het wel iets minder robuust. Het is ideaal voor zeer inspannende activiteiten van één dag. Wij noemen dit ook wel zwetende activiteiten deze artikelen voeren het vocht goed af.

GORE-TEX® SHAKEDRY™ Deze kledingstukken zijn superlicht, extreem ademend en worden geleverd met de belofte GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™. Het unieke ontwerp met de hardnekkige kralen buitenkant voorkomt waterabsorptie. Water parelt gewoon omhoog en loopt direct van het oppervlak, slechts een paar shakes verwijderen bijna al het water. Bovendien zijn ze volledig winddicht. Of je nu door een storm rent of door een douche fietst, GORE-TEX SHAKEDRY™ kledingstukken helpen je om je nieuwe persoonlijke record te verbeteren. Shakedry is licht is gewicht en daar bedoelen we circa 120 gram mee. Deze artiklen zijn vaak 2,5 laags.

GORE-TEX® PacLite™ Zonneschijn verandert in regen. Een koude wind trekt aan. Of je nu naar je werk gaat, of pas halverwege je weekendwandeling, als je een lichtgewicht, inpakbare back-up jas bij je hebt, ben je bereid om meer van elke dag te maken. Ontworpen om comfort en betrouwbare bescherming te bieden, worden alle GORE-TEX PACLITE® kledingstukken geleverd met de belofte GEGARANDEERD OM JE DROOG™ TE HOUDEN, en zijn ze volledig winddicht en extreem ademend.* PacLite is 2,5 laags en heeft een waterkolom van 24.000mm.

* Een groeiend aantal GORE-TEX PACLITE-kledingstukken® wordt geleverd met een duurzame waterafstotende behandeling die vrij is van PFK’s van milieuzorg (PFCEC Free DWR).

Verschil tussen 2, 2,5 of 3 lagen.
Bij 2 lagen is de tussenlaag altijd waterdicht is en de binnenlaag een waterafvoerenede laag.
De buitenlaag is een 1/2 of volledige laag dit kan zijn een coating, of een laag die er echt op ligt.

Gore-Tex Infinium
-Winddicht
-Ademend
-Waterafstotend
-Geïsoleerd
-Warm
-Windstopper, hoog ademend vermogen en uitstekend vochtmanagement
-Nauwsluitende pasvorm

Naast Gore Tex zijn er nog meer stoffen die waterdichtheid nastreven daarbij willen wordt ook luchtdoorlatendheid vaak in het product mee genomen. Elke voorbeelden: DermizaxEV®, Klättermusen (MFR – Mass Flow Resistance System), Paramo (Bekend van NikWax, Nikwax Directional Fabric Technology®), eVent (Direct Venting™ met 8XB-technologie™), NeoShell fabric (Polartec NeoShell), Tennieum, Pertex® Shield , OutDry (™ EXTREEM & OMNI-TECH™).

Daarnaast zijn er nog merken die vergelijkbare technieken hebben bedacht zoals: DriLite van Mountain Equipment, H2No van Patagonia, Omni-Tech van Columbia, MemBrain van Marmot, Ascentshell van Outdoor Research en, meest recent, Futurelight van The North Face.

(Kijk ook op: Gore-Tex vs Paramo Nikwax | Advnture) Of kijk naar deze video: Clothing System Jacket Breathability Test – YouTube wil je nog wat weten over eVent kijk dan hier eVent Waterproof Technology – YouTube.

Waterkolom
Sommige kledingstukken bevatten een waterkolom. Een waterkolom is een getal wat wordt gegeven op basis van metingen met een pijp van circa 2,5 cm doorsnede. Er wordt gekeken bij welk getal de jas gaat lekken. Hoe hoger de waarde hoe beter de jas waterdicht is.

0 mm – 3.000 mm: Niet waterdicht
10.000 mm – 15.000 mm:  2, 3 uur lopen niet al te nat, winddicht niet mee gaan lopen tijdens een storm dan kan door de kracht van de storm de jas toch water doorlaten.
20.000 mm: Waterdicht voor 24 uur na een tijd gaan toch de poriën dicht zitten en is hij niet meer waterdicht. 20.000 mm is meestal gemaakt van een heel licht materiaal. Ga je naar het werk met een zware tas dan gaat de jas eerder kapot.

(5.000mm en 10.000mm is doorgaans voor een skijas voldoende
10.000 mm tot 20.000 mm is voor de meest fanatieke skiërs die de hoogste eisen stellen aan hun materiaal.)

Gore-tex zit doorgaans op een waterkolom van minimaal 28.000 mm.

Wassen

Het wassen van waterdichte kleding is ontzettend belangrijk. Je kan je voorstellen dat een jas goed waterdicht blijft als de poriën van de jas open zijn. Lichaamsvet en en transpiratie kunnen ervoor zorgen dat de lagen waarmee de kleding aan elkaar vast zit los gaat laten. De buitenstof zal dus bij een schone jas opnieuw geactiveerd worden. Let wel goed op dat je gebruik maakt van een technisch wasmiddel.

De buitenzijde van een jas is vaak geïmpregneerd met een waterafstotende stof, het is de bedoeling dat de druppels van de jas afrollen. Doordat deze laag slijt is het ook raadzaam deze laag te herstellen dit kan je doen met een technisch wasmiddel.

Drogen

Na het wassen van de kleding ga je de kleding drogen. Soms mag dat in de droger doe dit dan om een warme gematigde temperatuur. Nadat de jas droog is doe je deze nogmaals 20 minuten in de droger. Dit zorgt ervoor dat je de waterafstotende laag aan de buitenkant kan her activeren (DWR = Durable Water Repellent). Het gebruik van de droger is alleen toegestaan als dit ook in het label van de kleding staat.

Jas Lek?
Een jas is niet zomaar lek vaak komt dit doordat de buitenste laag van de jas niet voldoende meer waterafstotend is. Dit zie je vaak bij de rug, de mouwen en bij de naden van een jas. Het is vaak vocht tussen de buitenste laag en de vezels wat gaat condenseren.

Zweet & Delaminatie
Sporten betekent energie gebruiken. Energie gebruiken zorgt voor de aanmaak van zweet. Zweet zorgt voor het menselijk proces om jezelf af te koelen. Een van de bestanddelen van zweet is water, water koelt de huid. Wanneer alleen water in zweet zou zitten dan zou het geen geur af geven. Er zit dus meer in zweet namelijk ook: Mineralen, Lactaat en Ureum.

Dit zorgt voor een chemische reactie wat alle materialen aan tast en waar nog geen leverancier een oplossing voor heeft. Je kan zweten ook wel het “lozen” van afvalstoffen noemen. De samenstelling van zweet inclusief de afvalstoffen zoals het zout noemt men ook wel een toxische stof. Dit zorgt voor Delaminatie van de kleding of terwijl het los laten van de verschillende lagen waarmee de jas juist zorgt voor de waterdichte en ademende stoffen. Zweet verkleeft zich aan het product dus ook zweet zorgt dat je de kleding snel moet wassen.