Hoe belangrijk is een sport BH?

sportbh
Hoe loop jij erbij? Zonder problemen en met de juiste sportbeha? Zo niet, en je bent vrouw, lees dan door.

We horen weleens dat er vrouwen zijn die met twee en soms wel drie verschillende beha’s lopen, over elkaar, om tot de juiste ondersteuning te komen. Dat is helemaal niet nodig als je de juiste sportbeha koopt.

Bij iedere stap beweegt je borst gemiddeld negen centimeter. Dat gebeurt bijna honderd keer in een kilometer, dus dan weet je hoe belangrijk een goed passende sportbeha is. Een goede sportbeha kan die bewegingen voor 75 procent beperken. Een gewone beha komt maar tot 38 procent.

Om de juiste beha te kopen, moet je natuurlijk je cupmaat weten en je onderwijdte. Leg daarvoor een meetlint horizontaal rond je lichaam, net onder je borsten. Je krijg dan de omvangsmaat.
Daarna meet je de bovenwijdte over het volste deel van je borsten, hetgeen je cupmaat bepaalt (zie deze tabel).

Vervolgens is het passen in de winkel (liefst een speciaalzaak) erg belangrijk. Spring desnoods in de paskamer goed op en neer. Een sportbeha past goed als de cup je borst volledig omsluit. De ondercupband mag niet nauw om je lichaam zitten en het rugpand mag niet naar boven trekken als je de loopbeweging maakt.

Let er ook op dat de schouderbandjes soepel op je schouders vallen en niet kunnen schuren of snijden. En kies voor een sportbeha, want die voert ook makkelijker het transpiratievocht af.

Artikel: Runners World
(Nieuwsbrief 29-4-2014)